Followers

Sunday, April 25, 2010

HURUF TANWIN (DHOBTUL QURAN)

HURUF TANWIN

Sama ada ianya maqsur (diakhiri dengan ya) ataupun bukan maqsur (tidak diakhiri dengan ya). Adapun yang bukan maqsur sama ada ia ditulis dengan alif ataupun tidak; adapun yang ditulis dengan alif Cuma satu jenis iaitu perkataan yang mansub, hujungnya bukan hamzah ataupun ta’ tanis. Contohnya seperti عليما. Adapun yang tidak ditulis dengan alif pada hujungnya ada 4 :


1. Kalimah mansub yang akhirnya hamzah – ماء


2. Kalimah yang diakhiri dengan ha ta’nis – رحمة


3. Kalimah yang majrur – من غفور


4. Kalimah yang marfu’ – بالمؤمنين رؤوف رحيمAdapun huruf yang ditulis dengan alif pada hujungnya, padanya terdapat 4 mazhab :1. Meletakkan tanda baris dan tanwin di atas huruf yang sebelum alif. Inilah mazhab al-Khalil dan Sibaweih dan dipilih oleh sebahagian Masyariqah dan inilah yang diamalkan.2. Meletakkan tanda baris dan tanwin di atas alif. Inilah yang dipilih oleh Syaikhan dan inilah yang digunapakai oleh Magharibah dan juga penduduk Madinah, Kufah dan Basrah.3. Meletakkan tanda baris di atas huruf dan tanda tanwin di atas alif.4. Meletakkan tanda baris di atas huruf dan ditarik ke belakang kembali serta diletakkan tanda tanwin di atas alif.


Adapun pendapat yang ketiga dan yang terakhir itu adalah lemah.
Manakala, jika sesuatu kalimah itu maqsur, maka padanya terdapat 4 mazhab sepertimana yang terdapat pada perkataan yang hujungnya alif yang baru saja kita bicarakan sama ada perkataan itu madmum, majrur ataupun mansub. Dan wajah yang terpilih dan diamalkan juga adalah sama seperti yang dibincangkan sebelum ini.Manakala, pada kalimah yang seperti ماء padanya terdapat 3 mazhab :


1. Meletakkan hamzah selepas alif dan di atasnya tanda fatah dan tanwin. Inilah wajah yang terpilih.2. Meletakkan hamzah selepas alif dan selepasnya diletakkan alif kecil dan diletakkan di atas alif kecil tersebut tanda fatah dan tanwin.3. Meletakkan alif kecil sebelum alif dan di antara keduanya diletakkan hamzah, dan di atas hamzah diletakkan tanda fatah dan tanwin.Pendapat yang kedua dan ketiga adalah dhaif.

2 comments:

Nothing Special said...

yang hari ini punyer mana nyer..dah la wat kelas awal x bagitahu..begang aku.wakaka

Ahmad Nordinie said...

loo..
demo xtau ke..?
aku pun ahli bet demo le yg bgtau..

Related Posts with Thumbnails